14 Eylül 2007 Cuma

657 4/b NEDİR? İŞÇİLERİN HANGİ HAKLARINI YOK EDECEK?

Yazar Tez Koop İş Sendikası
10 04 2007

ü 4/b statüsü, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda da yer alan istihdam şeklidir. Bu statüde çalışanlar Devlet Memuru sayılmamaktadır. Dolayısıyla Devlet Memurunun iş güvencesinden de faydalanamayacaklardır.

* 4/b statüsünde çalışanlar, 4857 Sayılı Kanuna göre işçi de sayılmamaktadır.

Bu sebeple;

* Sendikaya üye olma ve Toplu İş Sözleşmesi yapma hakları da yoktur.

* 4/b hükümlerine göre çalışanların herhangi bir iş güvenceleri bulunmamaktadır. Yapılan işin sona ermesiyle birlikte ya da sözleşmenin yenilenmemesiyle birlikte işsiz kalacaklardır.

* Geçici işçilerin 4/b’ye geçirilmesi durumunda, İlave Tediye, ve Toplu İş Sözleşmeleriyle elde edilen (İkramiye, Gıda Yardımı, Çocuk Yardımı, Yol Yardımı, Eğitim Yardımı, Yakacak Yardımı ve fazla mesai gibi) tüm haklar ortadan kalkacaktır.

* İşten çıkartılmaları ya da işin sona ermesiyle birlikte kıdem, ihbar gibi tazminatlardan ve işsizlik ödeneği gibi sigortalardan faydalanamayacaklardır.

* 4/b Hükümlerine göre istihdam edilenlerin ücret pazarlığı yapma hakkı yoktur. Bakanlar Kurulunun ön gördüğü ücret ile çalışmak zorundadırlar.

* Bu sebeple, Geçici İşçilerin 657 4-B statüsüne geçirilmek istenmesi yıllardır sahip olduğumuz kazanılmış haklarımıza yönelik bir saldırıdır. İşçileri örgütsüz bırakacak, sendikasızlaştıracak kısacası ellimizde olan tüm haklarımızı yok edecek bir uygulamadır.

4-B KABUL EDİLEMEZ!

YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ!