Hükümet merkezi, düşmanların şiddetli çemberi içindeydi. Siyasal ve askeri bir çember vardı. İşte böyle bir çember içinde yurdu savunacak, halkın ve devletin bağımsızlığını koruyacak (silahlı) kuvvetlere (onlar) emrediyorlardı. Bu biçimde yapılan emirlerle, devlet ve halkın araçları temel görevlerini yapamıyorlardı. Yapamazlardı da. Bu araçları savunmanın birincisi olan ordu da, ordu adını korumakla birlikte, elbette temel görevini yerine getirmekten yoksundu. İşte bunun içindir ki, yurdu savunmaktan ve korumaktan ibaret olan temel görevi yerine getirmek, doğrudan doğruya halkın kendisine kalıyordu... İşte buna KUVÂ-Yİ MİLLİYE diyoruz... 1923
VATAN POSTASI BATI

Gazeteler

657 4/b NEDİR? İŞÇİLERİN HANGİ HAKLARINI YOK EDECEK?

Yazar Tez Koop İş Sendikası
10 04 2007

ü 4/b statüsü, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda da yer alan istihdam şeklidir. Bu statüde çalışanlar Devlet Memuru sayılmamaktadır. Dolayısıyla Devlet Memurunun iş güvencesinden de faydalanamayacaklardır.

* 4/b statüsünde çalışanlar, 4857 Sayılı Kanuna göre işçi de sayılmamaktadır.

Bu sebeple;

* Sendikaya üye olma ve Toplu İş Sözleşmesi yapma hakları da yoktur.

* 4/b hükümlerine göre çalışanların herhangi bir iş güvenceleri bulunmamaktadır. Yapılan işin sona ermesiyle birlikte ya da sözleşmenin yenilenmemesiyle birlikte işsiz kalacaklardır.

* Geçici işçilerin 4/b’ye geçirilmesi durumunda, İlave Tediye, ve Toplu İş Sözleşmeleriyle elde edilen (İkramiye, Gıda Yardımı, Çocuk Yardımı, Yol Yardımı, Eğitim Yardımı, Yakacak Yardımı ve fazla mesai gibi) tüm haklar ortadan kalkacaktır.

* İşten çıkartılmaları ya da işin sona ermesiyle birlikte kıdem, ihbar gibi tazminatlardan ve işsizlik ödeneği gibi sigortalardan faydalanamayacaklardır.

* 4/b Hükümlerine göre istihdam edilenlerin ücret pazarlığı yapma hakkı yoktur. Bakanlar Kurulunun ön gördüğü ücret ile çalışmak zorundadırlar.

* Bu sebeple, Geçici İşçilerin 657 4-B statüsüne geçirilmek istenmesi yıllardır sahip olduğumuz kazanılmış haklarımıza yönelik bir saldırıdır. İşçileri örgütsüz bırakacak, sendikasızlaştıracak kısacası ellimizde olan tüm haklarımızı yok edecek bir uygulamadır.

4-B KABUL EDİLEMEZ!

YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ!