Hükümet merkezi, düşmanların şiddetli çemberi içindeydi. Siyasal ve askeri bir çember vardı. İşte böyle bir çember içinde yurdu savunacak, halkın ve devletin bağımsızlığını koruyacak (silahlı) kuvvetlere (onlar) emrediyorlardı. Bu biçimde yapılan emirlerle, devlet ve halkın araçları temel görevlerini yapamıyorlardı. Yapamazlardı da. Bu araçları savunmanın birincisi olan ordu da, ordu adını korumakla birlikte, elbette temel görevini yerine getirmekten yoksundu. İşte bunun içindir ki, yurdu savunmaktan ve korumaktan ibaret olan temel görevi yerine getirmek, doğrudan doğruya halkın kendisine kalıyordu... İşte buna KUVÂ-Yİ MİLLİYE diyoruz... 1923
VATAN POSTASI BATI

Gazeteler

MERSİN SERBEST BÖLGESİ'NDE İŞÇİLER DİRENİYOR

Yazar sendika.org Mersin (19 Mart 2007)
19 03 2007

MERSİN'DE
SERBEST SÖMÜRÜYE HAYIR !!!


18 Mart Pazar gününden beri eylemlerini sürdüren işçiler, işverenlerin yasalara uygun davranmalarını ve haklarını tanımalarını istiyor...

(Bugün, 19 Mart Pazartesi sabah) Saat 09.30’da işçilerin kendi aralarında belirlediği bir temsilci heyeti ve DİSK yöneticileri işverenlerle görüşmek için Serbest Bölgeye Giriş yaptılar. İşçilerde görüşmeye giden heyeti halaylar ve sloganlar eşliğinde beklemeye başladılar.

Bu sırada işçilerin arasına giren bazı işyeri temsilcileri işçileri içeriye götürmek isteyince kısa süreli bir arbede yaşandı.Eylem alanında Özel Tim dahil çok yoğun bir polis yığınağı bulunurken zaman zaman polisin işçilerle konuşarak eylemden vazgeçmeleri için telkinlerde bulunduğu görüldü.

İşverenler kendileri ile görüşmek isteyen sendika yöneticilerini geri çevirirken işçilerin kendi aralarında seçtiği temsilcilerle görüşmeyi kabul ettiler. Yapılan görüşmede işçilerin kendi firmalarının patronları ile konuşmalarını ve konuşarak bu sorunu çözebileceklerini söylerken işçilerin çalışma yerlerine dönmelerini ve iş başı yapmalarını istediler.

Bunun üzerine işçiler işyerlerine dönmeyeceklerini, taleplerini gerçekleşene kadar iş başı yapmayacaklarını belirttiler ve yarın saat 07.00’de yine Serbest Bölge önünde toplanarak iş bırakacaklarını ve eylemlerine aralıksız devam edeceklerini söylediler. Bu açıklamanın ardından dağılan işçiler kendi aralarında iş yeri temsilcileri seçerek sendikallaşma işlemlerinin yapılması için iş yeri temsilcilerini görev verdiler.

İş bırakan işçiler taleplerini

- Şimdiye kadar 1/1 olarak aldığımız fazla mesai ücretlerimizin 01.01.2007 Ocak ayından itibaren normal mesai günleri için 1.1.5 hafta sonu mesaileri için 1/2 olarak tahsil edilmesi.

-Yeni başlayacak olan ve şuan sigortasız çalışan elamanların derhal sigortalanması.

-Sigortalı ve sigortasız mevcut çalışan tüm elemanların iş sağlığı ve iş güvencesinin sağlanması.

-Fazla mesailerin yasal hakların dışına çıkarılmaması, zorunlu mesailerin kaldırılması” olarak belirttiler.

Bunların dışında “çalışma koşullarının çok sert olduğu, bazı firmaların küçük yaşta çocukları işçi olarak çalıştırıldığını, yemekhaneden çıkan yemeklerin kötü olduğu, ücretlerinin zamanında ödenmediğini ve sürekli bir şeyler bahane edilerek ücretlerinden kesinti yapıldığı” da işçiler aktardığı bilgiler arasında.

Sendika.org – Mersin