Hükümet merkezi, düşmanların şiddetli çemberi içindeydi. Siyasal ve askeri bir çember vardı. İşte böyle bir çember içinde yurdu savunacak, halkın ve devletin bağımsızlığını koruyacak (silahlı) kuvvetlere (onlar) emrediyorlardı. Bu biçimde yapılan emirlerle, devlet ve halkın araçları temel görevlerini yapamıyorlardı. Yapamazlardı da. Bu araçları savunmanın birincisi olan ordu da, ordu adını korumakla birlikte, elbette temel görevini yerine getirmekten yoksundu. İşte bunun içindir ki, yurdu savunmaktan ve korumaktan ibaret olan temel görevi yerine getirmek, doğrudan doğruya halkın kendisine kalıyordu... İşte buna KUVÂ-Yİ MİLLİYE diyoruz... 1923
VATAN POSTASI BATI

Gazeteler

SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'DE

Yazar sol.org.tr
11 09 2007

İsrail savaş uçaklarının Türkiye üzerinden havalanarak Suriye hava sahasını ihlal etmesinin ardından Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ani bir kararla Türkiye'ye geldi. Suriye'nin olayı BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağı bildirilirken, İsrail başbakanı Olmert operasyonu sahiplendi.

resim

DIŞ HABERLER Ani bir kararla Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili kanıtları sunacağı öğrenildi.

Ankara'ya dün ulaşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye seyahatinden önce ayrıca Şam'daki AB ülkelerinin büyükelçileri ile de görüştü. Muallim temasları sırasında Suriye'nin ilk aşamada konuyu Mirleşmiş Milletler güvenlik Konseyi'nin gündemine taşıyacağını, hava sahası ihlali suçlamasının yer aldığı resmi bir başvuru yapılacağını söyledi. Öte yandan Suriye ordusunun bazı yedekleri göreve çağırdığı öne sürüldü.

Muallim, özel uçakla geldiği Esenboğa Havalimanında, Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Halid Raad ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı.

Havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muallim, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yeni görevi için tebrik içeren yazılı bir mesaj getirdiğini kaydederek, Türkiye-Suriye ilişkilerinin iyi bir seyirde ilerlediğini, yeni dönemde bu ilişkileri daha da geliştirmek için bu ziyareti yaptığını söyledi.

"Abdullan Gül'ün Cumhurbaşkanı olması İsrail ile Suriye arasındaki arabulucu rolünü etkiler mi" yönündeki bir soruya karşılık da Muallim, "Sayın Gül'ün yaptığı arabuluculuğu takdir ediyoruz. Türkiye'nin içişlerine müdahale etmek istemiyoruz. Arabuluculuk dosyasını Köşke taşımak ya da Dışişlerinde tutmak Türkiye'nin kararıdır" dedi.

İsrail ve Suriye arasında yaşanan gerginliğin Ankara temaslarının gündeminde olup olmadığının sorulması üzerine ise Muallim, Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı güven olduğunu kaydederek, "Bizim söylediklerimiz doğrudur ve Türk tarafı da bu gerçeğin farkındadır" diye konuştu.

Suriye-İsrail gerginliği konusundaki öngörüsünün sorulması üzerine de Suriyeli Bakan, "Biz kapsamlı bir çözüm için çalışmaya devam edeceğiz. İsrail'in planlayabileceği herhangi bir saldırıya karşı kendimizi savunmaya hazırız. Ama temel önceliğimiz hala kapsamlı barıştır" dedi.

Temaslarına bugün başlayacak olan Muallim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile görüşecek.

Olmert sınır ihlalini savundu
İsrail uçaklarının Suriye hava sahasını ihlaliyle ilgili dün bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, İsrail'in her operasyonunu kamuoyunun bilgisine sunamayacağını belirtti.

Olmert, haftalık kabine toplantısında, güvenlik güçlerinin ve askerlerin, terör gruplarının eylemlerini önlemek amacıyla "olağanüstü cesaret" göstererek, operasyonlar düzenlediklerini belirtti, "Ancak, doğal olarak, tüm kartlarımızı kamuoyunun önüne seremeyiz" dedi. Olmert, İsrail Savunma Kuvvetlerinin operasyonlarını övdüğü konuşmasında, operasyonlardan genel olarak bahsetti, ancak Suriye hava sahasının İsrail uçakları tarafından ihlal edildiğine ilişkin iddialara değinmedi.

Olmert'in övgü dolu bu sözlerinin, Suriye'nin suçlamalarının ardından gelmesi dikkat çekti.